Страници

понеделник, 26 август 2013 г.

РАЗГРИМИРАНЕ (36) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ: ТОЧНА ДЕФИНИЦИЯ НА ВТОРИЯ ПОСТУЛАТ – ЧАСТ 3

От предните анализи се видя, че Вторият постулат (както и Първия) е дефиниран със загърбване на реалността, ерго, на Принципа на противоположностите, на който е устроен Света...и който е Принцип на различие, е Принцип на асиметрия. Изобщо, разнищвайки Теорията, не мога да се освободя от усещането, че в нея, своего рода, елементите на чудодейност надделяват над научното начало. Но да продължа с изследването на Постулата. За целта отново ще дам неговата "всесилна" формула:


Обобщена неточна дефиниция на Втория постулат: Светлинният сигнал се движи с постоянна скорост с във всички системи и всички посоки, независимо от движението на самите системи, респективно, от движението на своя източник.

Сериозното вникване в проблема сочи, че не съществува нито основание, нито възможност движещите се инерциални системи K', K"...Kn да следват тази наредба. От друга страна, въпреки безкрайнотото им множество като скорости и посоки, именно общият принцип (на противоположностите), на който са подчинени, позволява всички те да бъдат унифицирани и, по този начин, вкарани в единна теория.

Няма да се спирам на невъзможността за унификация на разбягалите се в пространството системи по избрана скорост и посока. А дори и да можеше да се извърши такава, извън строя остава абсолютно неподвижната система K (пустотата). Затова пък привеждането тъкмо към нея, към нейните привилегировани характеристики, се поддава на изрядно реализиране. Нулирането на безбройните различия-асиметрии на системите ще демонстрирам с познатата постановка:

Инерциална система K', с начало O', се движи спрямо абсолютно неподвижната система К (пустотата), с начало О, надясно със скорост v по осите Х'=Х. Върху Х' и Х надясно са поставени огледала A' и A, а наляво – огледала B' и B. При покой на системите е налице тъждеството: разстояние O'A' = разстояние O'B' = разстояние OA = разстояние OB. В момента на съвпадане на началата O'=О се излъчва светлинен сигнал.

Безспорно, сигналът се разпространява сферично във всички посоки под формата на лъчи. Но, за удобство, ще работя с абстракцията "светлинен сигнал в дадена посока". В този смисъл, тук ме интересуват само двата сигнала (двата лъча) – надясно към огледалата A' и A и наляво към огледала B' и B.

Поведение на светлинните сигнали в абсолютно неподвижната система К: Тъй като K се явява матерна система за сигналите, въпросът с движението им в нея е ясен. Сигналът надясно по Х, стартирайки от началото О, изминава с точна скорост с, точното разстояние на отиване ОА. След това се отразява и отново изминава с точна скорост с, точното разстояние на връщане АО=ОА. Т.е., сигналът изминава с точна скорост с, точния (симетричния) затворен контур OAO=2ОА. Следователно, изминава с точна скорост с и точното разполовено (еднопосочно, отворено) разстояние ОА.

За сигнала наляво по Х (по разстоянието ОВ) се отнасят буквално същите разсъждения. Без съмнение, в система К цари абсолютна точност и симетрия. Сигналите едновременно тръгват от началото О, едновремено достигат огледалата A и B и едновременно се връщат в началото О. Бих могъл да кажа, че абсолютно неподвижната система K е недостъпното местообиталище на абсолютната истина, тъй като тази система е реално недостижима...движението ни срямо нея не може да спре дори за миг.

С една дума...до тук с точността и симетрията. В движещите се системи Kn очевидно нещата не могат да стоят по същия начин, каквито и маневри на извъртане да опитва Теорията. В случая са възможни два варианта на провеждане на изследването (като проява на Съотношението на неопределеност):

Реално поведение на светлинните сигнали в движещата се система К' вариант "точна скорост с/неточно (асиметрично) разстояние": Съгласно движението на K' спрямо К, огледало А' ще бяга от сигнала надясно по Х'. Затова той, на отиване, ще изминава с точна скорост с, освен разстоянието О'А', още и някакво допълнително разстояние О'А' – или общото разстояние О'А'+О'А'. Отразеният сигнал обаче ще се пресреща от началото О'. Така за него разстоянието А'О'=О'А' се явява скъсено с някаква стойност О'А'. Затова той, на връщане, ще изминава с точна скорост с разстоянието  О'А'-∆О'А'. Т.е., сигналът ще измине с точна скорост с асиметричния затворен контур O'A'O'=О'А'+∆О'А'+О'А'-∆О'А'=2О'А'. Респективно, тук на точната скорост с отговаря неточното разполовено (еднопосочно, отворено) разстояние О'А'.

За сигнала наляво по Х' (по разстоянието O'B') се отнасят буквално същите разсъждения, само че ефектите при "отиване" и "връщане" са обърнати.

Привидно поведение на светлинните сигнали в движещата се система К' вариант "неточна (средна) скорост с/точно (симетрично) разстояние": Понеже надясно огледалото А' бяга от сигнала със скорост v, привидно изглежда, че, на отиване към него, той изминава разстоянието О'А' със скорост с-v. Отразеният сигнал обаче се пресреща от началото О'. Ето защо привидно изглежда, че на връщане към О' той изминава разстоянието А'О''А' със скорост с+v. Т.е., сигналът сякаш изминава затворения контур O'A'O'='А' със средна скорост (с-v+с+v)/2=с. Респективно, сега на точното разполовено (еднопосочно, отворено) разстояние О'А' отговаря средна (неточна) скорост с (важното е да се знае, че ползваната константа с представлява средна стойност).

За сигнала наляво се отнасят буквално същите разсъждения, само че ефектите при "отиване" и "връщане" са обърнати. Сиреч, в движещите се системи Kn затвореният контур ОnАnОn=nАn е асиметричен (ОnАnАnОn). Затова разполовеното разстояние ОnАn  не е съвсем точно, но е възможно най-точното (асиметрията е разполовена). В реалните системи Kn се постига гранично приближаване до абсолютната истина.

Строго погледнато, в система K' е в сила следната зависимост: Сигналите едновременно тръгват от началото О', задължително разновременно достигат огледалата A' и B' и отново едновременно се връщат в началото О'. Доказателство за точно тази последователност на събитията са експериментите на Саняк и Майкелсън-Морли. Всъщност, за да проличи ясно смисъла на техните резултати, ще ги обединя в едно, като мислено разгъна интерферометъра на Майкелсон и колелото на Саняк на 1800, приравнявайки ги така с горната постановка за движение на светлинните сигнали в система K', а именно:

Двата светлинни сигнала тръгват едновременно от началото О'. Пристигането им до огледалата A' и B' се регистрира от уреда на Саняк. Резултатът е известен – сигналите пристигат разновременно, което личи по разместването на интерференчната картина (зависещо от скоростта v на система K').

Връщането на двата сигнала обратно в началото О' се регистрира от уреда на Майкелсон. Резултатът е известен – сигналите се връщат едновременно, което личи по липсата на каквото и да е разместване на интерференчната картина. 

Като съпоставка, вижте отново и отново цялата нелепост на релативната постройка. Според нея, опитът на Майкелсон-Морли е свидетелство, че, в произволна движеща се система Kn, сигналите  едновременно тръгват от началото Оn, едновременно пристигат до огледалата Аn и Вn и пак едновременно се връщат в началото Оn (сякаш системата е абсолютно неподвижна). Следва да се има предвид, че едновременността при огледалата не е заснет резултат от експеримента, а се взема за негова логика, именно която потвърждавала истинността на Втория постулат, макар че самата тя идва, някак си, като внушение от същия този постулат. И това нагласено положение си стои непобутвано повече от сто години...вече достойно само за иронизиране!

А сега ето и целевото сравняване на затворените контури:

Контурът в системата в абсолютен покой К – разстояние 2ОА, скорост с.

Контурът в движещата се система K' – разстояние 'А', скорост с.

Контурът в движеща се произволна система Kn – разстояние nАn, скорост с.

Изводът е очевиден: Затворените контури във всички системи и всички посоки са равни ('А'=2ОnАn=2ОА). Т.е., пътят "отиване-връщане" напълно елиминира (компенсира) асиметрията. Затворените контури игнорират движението, приравнявайки системите към системата в абсолютен покой.

Всичко това ми позволява да предефинирам Втория постулат по следния начин:

Обобщена точна дефиниция на Втория постулат:
По затворения контур "отиване-връщане" светлиният сигнал се движи с постоянна скорост с във всички системи и всички посоки, независимо от движението на самите системи, респективно, от движението на своя източник.


Именно тази дефиниция отговаря на реалното движение на светлината и именно тя е редно да влезе в научно обръщение. А другата може да си остане за лично ползване на онези, които още не са разбрали какво става.
______________________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)


http://alniko.log.bg/                      12 Юли 2013 / 11:58  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар