Страници

неделя, 18 август 2013 г.

РАЗГРИМИРАНЕ (20) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (20) OF THE SPECIAL THEORY)

             За тези, които все още не са разбрали или се отнасят с пренебрежение към демонстрираното философско изправяне-наместване-реанимиране на релативната теория, ще дам кратки пояснения по принудата Познанието да напредва в три фази. Тази закономерност, както и всички останали, идва от устройството на Света на Принципа на противоположностите. И, в обратен аспект, тя манифестира неговото върховенство като възможно най-общ Мирови закон. Ето как конкретно той поражда триадната техника.

          Обективно съществуват две физически същности и връзката на противоположност между тях. Нищо повече. Срещу тази даденост стои Съзнание-субект (огледало), призвано да я отрази (покаже), ерго, да я познае точно и всеобхватно. Но фактът на противоположност пречи двете страни да бъдат понятийно и мерно обхванати едновременно, от раз. Спецификата заставя Съзнанието, като единствен начин за изпълнение на мисията си, да обходи и обвърже диполата в следната последователност:
          Първа стъпка, изцяло субективна (не може да бъде друга): Съзнанието напълно произволно започва да формира наименования и обозначения (понятиен апарат) за качествено охарактеризиране на страната-изходно начало. Също напълно произволно избира и единици (мащаби) за нейните количествени определения. Тук е съвсем ясно, че възможностите за избор на качествено-количествени маркери са безброй.
          Втора стъпка, изцяло обективна (не може да бъде друга): По силата на наличната връзка на противоположност, втората страна автоматично, без участие на Съзнанието, заема противната позиция. Неговата роля е само да регистрира обратния знак на целия начален избор, без никаква възможност за вариране (за творческа намеса).
          Трета стъпка, изцяло обективна (не може да бъде друга): Тя "взема" обективността на втората стъпка и я пренася обратно върху първата. Т.е., безалтернативните обективни определения на втората страна, отнесени към първата, елиминират всичките безброй варианти при нея, превръщайки произволния начален избор в свой адекватен единствен контрапункт. Така третата стъпка обективизира първата, с което определителният процес приключва като добито обективно познание за двете противни страни.
          Освен този затворен контур на определяне, друг способ за постигане на познание не съществува. В същото време е очевидно, че, за една двойка антиподи, всяко индивидуално Съзнание ще формира собствен обективен контур, поради субективната първа стъпка. Всичките безброй контури обаче ще са в отношение (с коефициент) на подобие – да речем, различни по радиус окръжности – и, значи, ще представляват едната логика и едните закони на формирането (за сведение на перчещите се със "солидни знания" по нелогичността на Обективитета...или многото му логики).

       Изложената платформа не просто утвърждава отдавна откритата триада на развитие, а слиза дълбоко под тази повърхност и показва защо и как тя е това, което е.
______________________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)


http://alniko.log.bg/                 4 Октомври 2012 / 10:06  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар