Страници

неделя, 18 август 2013 г.

РАЗГРИМИРАНЕ (23) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (23) OF THE SPECIAL THEORY)

Както е видно, протестният маратон по постановката "система K' се движи инерциално спрямо неподвижна система K със скорост v по осите Х' (с полагане b=(1-v2/c2)1/2) " извади наяве важни уточнения върху съпоставянето на релативните дължини L'/L, времена t'/t и маси m'/m. Процесът на анализи и корекции навлезе много по-дълбоко в същността на явленията от разработките на самите застъпници на релативизма. Това доведе до търсената възможност за систематизиране на резултатите в единни заключения. За максимална нагледност на последните, ще подредя един до друг добитите изрази за трите величини (в обобщен вид):

L'=L/b ; t'=t/b ; m'=m/b – за гледна точка K'    (1Т)
L=L'.b ; t=t'.b ; m=m'.b – за гледна точка K     (2)

Еднаквата форма на зависимости (1Т), от една страна, и на (2), от друга, предполага и логично единство на разсъжденията по тях. Т.е., ако при покой на системи K и K' е налице тъждеството K'=K (L'=L, t'=t, m'=m), то, при инерциално задвижване на K', мащаби метър K', секунда K' и килограм K' се променят едновременно, в една посока (смаляват се) и в еднаква степен – система K' се превръща в умалено копие на система K. Докато мащаби K си остават постоянни – липсва причина за тяхното изменяне. Сиреч, по причина движението, цялата физика на система K' се променя в пълен синхрон. Този феномен позволява следното общо представяне:

(параметри K)=b.(параметри K')  и обратно  (параметри K')=1/b.(параметри K)

Извод: Тъждествените при покой системи K и K', след инерциално задвижване на K' застават в отношение на абсолютно подобие, с коефициент на подобие b, чиято стойност се диктува от скоростта v – математически, физически и философски ясно, обосновано и доказуемо. Възможността за парадокси е изключена.

А ето същото подреждане за Теорията:

L'=L.b ; t'=t.b ; m'=m/b – за гледна точка K'    (1Т)
L=L'.b ; t=t'.b ; m=m'/b – за гледна точка K   (2Т)

Извод и релативно верую: Еднаквите при покой системи K и K' остават еднакви и след инерциалното задвижване на K' – дължината, времето и масата във всяка от тях реално се променят спрямо другата по един и същ начин. При това измененията са разнопосочни, поради което и разсъжденията бият разнобой – в двете едновременно метърът се скъсява, секундата се удължава, а килограмът нараства (очевидна ирационалност, с която физиката стартира модела си "мислене на немислимото").

От цялата тази гротеска заваляват умопомрачителни парадокси. А флагман в това отношение е абсурдното, бих казал, ненадминато по смахнатост, антиразум, вероломство заключение, че, при гранична скорост с, в станалата нула дължина, масата ще е безкрайно голяма. Който търпи да го правят на серсем, нека вярва!
______________________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)


http://alniko.log.bg/                   3 Ноември 2012 / 07:14  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука


Няма коментари:

Публикуване на коментар