Страници

неделя, 18 август 2013 г.

РАЗГРИМИРАНЕ (24) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (24) OF THE SPECIAL THEORY)

             И така, Принцип на относителност или Принцип на подобие? Отново ще цитирам статията от 1905г (А. Айнщайн – Към електродинамиката на движещи се тела, част 1, §2, http://www.fourmilab.ch/etexts/einstein/specrel/www/):

"Законите, по които се изменя състоянието на физическите системи, не зависят от това, към коя от двете координатни системи, движещи се относително една спрямо друга равномерно и праволинейно, се отнасят тези изменения на състоянието."

Другояче казано: Законите трябва да запазват формата си във всички системи, независимо от състоянието им на покой или равномерно и праволинейно движение.
Истинността на това положение не може да буди никакво съмнение. Тя се разбира от само себе си. Иначе каква реалност би била тази, в която всяка система си има свои закони (важи и за постановката "система K' се движи инерциално спрямо неподвижна система K със скорост v по осите Х'")?!

Както е известно, авторът влага в цитирания пасаж смисъла на действащ при системите Принцип на абсолютна относителност (тъждественост). В тази връзка, отрежда на последния ролята на Първи постулат на Теорията, от което приемане произтичат следните зависимости за дължините L, L', времената t, t' и масите m, m' (b=(1-v2/c2)1/2):
          
1) L'=L.b ; t'=t.b ; m'=m/b – гледна точка K'  (1Т)
     L=L'.b ; t=t'.b ; m=m'/b – гледна точка K   (2Т)

Забележка: Теорията извежда само резултатите L=L'.b, t'=t.b, m'=m/b. Другите са априорни творения по Принципа-постулат (извежда и L'=L/b, но не го зачита?). Освен това, според горния текст, и двете гледни точки за нея са движещи се, а разсъжденията й вървят по линията на неподвижна гледна точка K.     

В хода на настоящото изследване обаче показах, че, в действителност, инерциалните системи са подвластни на Принцип на подобие, при който зависимостите за дължините L, L', времената t, t' и масите m, m' имат вида:
            
2)  L'=L/b ; t'=t/b ; m'=m/b – гледна точка K'    (1Т)
       L=L'.b ; t=t'.b ; m=m'.b – гледна точка K     (2)

На това място съм длъжен да обърна внимание върху изключително отговорния момент, че подобието на системите трябва безусловно да отговаря на цитираното изискване. Всъщност, съвсем близко до ума е, че го удовлетворява напълно – още от ученици знаем, че при подобие всички пропорции се запазват.

Също така, не мога да не изтъкна отново и отново, че прилагането на Принципа на относителност (тъждественост) на системите води до ужасяващи със своята алогичност и противоестественост положения, критикувани и осмивани от всеки трезво мислещ ум. Докато Принципът на подобие е в пълна хармония с Природата.

В крайна сметка, редно е изрази (1Т)-(2) и (1Т)-(2Т) да бъдат тествани за съвместимост с условието за запазване формата на законите. Проверката ще извърша със закона за гравитационното притегляне на маси m1 и m2 , с разстояние R между техните центрове – F=G(m1.m2)/R2 (всеки може да пробва с друг закон). За целта ще построя следната постановка: Платформа (система K') се движи по релси инерциално със скорост v спрямо неподвижната Земя (система K). Релсите са осите Х'. Върху платформата има установка с маси m1 и m2 , чието разстояние R между центровете е успоредно на осите Х', ерго, на посоката на движение. Нека силата на привличане между масите да е с показание единица върху екрана на уреда.

Проверка на изводите на Подобие за опит, поставен в K' (на платформата).     

Наблюдение в K': F'=G(m'1.m'2)/R'2=1
Наблюдение от K, съгласно (2): F=G(m'1.b).(m'2.b)/(R'2.b2)=G(m'1.m'2)/R'2=F'=1
Резултат: В двете системи законът е един и същ (запазва формата си).

Сега премествам установката върху неподвижната Земя при същите условия.

Проверка на изводите на Подобие за опит, поставен в K (на Земята).

Наблюдение в K: F=G(m1.m2)/R2=1
Наблюдение от K', съгласно (1Т): F'=G(m1/b).(m2/b)/(R2/b2)=G(m1.m2)/R2=F=1
Резултат: Отново в двете системи законът е един и същ (запазва формата си).

Същата проверка би следвало да издържат и изводите на Теорията, а именно:

Проверка на изводите на Теорията за опит, поставен в K' (на платформата).

Наблюдение в K'F'=G(m'1.m'2)/R'2=1
Наблюдение от K, съгласно (): F=G(m'1/b).(m'2/b)/(R'2.b2)=G(m'1.m'2)/(R'2.b4)≠F'≠1
Резултат: В двете системи законът не е един и същ (не запазва формата си).
(не може в един и същ момент уредът да показва две различни стойности)

Премествам установката върху неподвижната Земя при същите условия.

Проверка на изводите на Теорията за опит, поставен в K (на Земята).
Наблюдение в K: F=G(m1.m2)/R2=1
Наблюдение от K', съгласно (1Т): F'=G(m1/b).(m2/b)/(R2.b2)=G(m1.m2)/(R2.b4)≠F≠1
Резултат: В двете системи законът не е един и същ (не запазва формата си).

Както се вижда, Теорията е в противоречие със самата себе си. Но да не бъдем песимисти! Нейните блюстители – университетските физици и философи – нито отричат, нито потвърждават разните й неудачи, навярно имайки скрити решения на проблемите. Все пак, който ратува за изход от фантазьорството, нека ги пита за точните им позиции!
______________________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)


http://alniko.log.bg/                 13 Ноември 2012 / 06:55  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар