Страници

неделя, 18 август 2013 г.

РАЗГРИМИРАНЕ (22) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (22) OF THE SPECIAL THEORY)

Като знание за Природата, Теорията представлява дисбаланс от много математика с повърхностни физични интерпретации и никаква философска поддръжка. Затова наблягам на осмислянето на извършените разрези като физика и философия. Стремя се да поставя и анализирам въпросите така, че да стане понятно природното и логическото ядро както в проблемите, така и в техните решения. Остана в тази светлина да представя и зависимостите за масата от двете противоположни гледни точки.

Първо ще резюмирам изводите от разгримиране (11, 12). Пълната маса mт на едно тяло е постоянна величина – не зависи от никакви условия и предпоставки. Промяната й е възможна само чрез прибавяне/отнемане на маса. От движението се изменя не тя, а нейните потенциална mп и кинетична mк съставки – mт=mп+mк – const. Това, което мерим по силовите методи и наричаме маса на тялото, всъщност е неговата потенциална маса mп=mт.b (кинетичната е силово изчерпана и затова уловима по други способи).

Ето сега съотношението на масите при две еднакви тела-системи K и K' с еднакви маси при покой mт=m'т, когато K' се движи инерциално спрямо K със скорост v:

За гледна точка K – тяло K' се движи реалноmп=m'т.b  респективно  m=m'т.b.

Извод: Масата m'т  на движещото се тяло, мерена в система K', в която то е в покой, е по-голяма от нейната величина m, измерена в неподвижната система K. Респективно, за наблюдател K маса m'т се смалява (килограм K' се смалява).
При Теорията, априори: m=m'т/b , с тълкуване, че маса m'т  нараства.

За гледна точка K' – тяло K се движи огледално:  m'п=mт.b  респективно  m'=mт.b – огледален образ на връзката. В изправен вид  m'п=mт/b  респективно  m'=mт/b.

Извод: Масата mт  на неподвижното тяло-система K, е по-малка от нейната величина m', измерена в движещата се система K'. Сиреч, потвърждава се констатацията, че броят килограми K' е по-голям от броя килограми K – килограм K' се е смалил. Другояче погледнато, мерена със смаления килограм K', неподвижната постоянна маса mт изглежда нарастнала.

При Теорията: m'=mт/b , с тълкуване, че маса mт нараства. Както посочих обаче, тази гледка е привидна. Ефектът на смаляване на килограм K' от движението няма как да се регистрира в самата K'. Но се вижда като обратен (нарастване) в играещата ролята на огледало система K (за релативизма огледални явления не съществуват). 


С "мисти" уклона на Теорията към нематериалност на масата физиката де факто започва да залага на разни хлъзгави мисловни абстракции и, превключила в режим на волно програмиране, натиква по ъглите обрамченото с норми Обективно познание. Но трябва да сме наясно, че това е диалктическо изпитание с цел то да се усъвършенства, за да се върне отново на сцената, наситено с повече Природа и Разум от всякога.
______________________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)


http://alniko.log.bg/            24 Октомври 2012 / 07:07  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар