Страници

петък, 16 август 2013 г.

РАЗГРИМИРАНЕ (13) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (13) OF THE SPECIAL THEORY)

          Ето как стои по принцип вярното решение за движещата се дължина. Постановката, знаем, е "система К'(x', t') се движи инерциално надясно относно неподвижна система К(x, t) със скорост v по осите Х' ." Привеждам отново трансформациите на Теорията, представляващи два различни отворени (недовършени) контура:

           x'=x/b; t'=t/b  гледна точка К'      (1Т)
           x=x'/b; t=t'/b  гледна точка К       (2Т)
           А ето и трансформациите, отразяващи противоположността на системите, които дават един затворен (завършен) контур:
           x'=x/b; t'=t/b  гледна точка К'       (1Т)
           x=x'.b; t=t'.b  гледна точка К         (2)
          Директно на въпроса. В неподвижната система К построявам тезаК – върху оста Х нанасям отсечка с начална координата x1 и крайна x2 , т.е, с дължина L=x2-x1 . После я пренасям в движещата се система К' чрез трансформация (1Т). Това е антитезаК – отсечка с начална координата x'1 и крайна x'2 , т.е, с дължина L'=x'2-x'1. Така за антитезаК получавам:
           x'2-x'1=(x2-x1)/b или L'=L/b – гледна точка К'      (3)
         Сега трябва да затворя определителен контур. За целта пряко от (3) осъществявам връщане-синтез в система К. Сиреч, правя го по зависимост (2), което значи по правилата на математиката, произтичащи от вертикалната съподчиненост на системите:
           L=L'.b гледна точка К                         (4)
           Законосъобразните дължини (3)-(4) изчерпват въпроса. Давам пример с тях:
     Наблюдател К нанася дължина L1 върху оста Х и се мести напред по нея. В потвърждение на (3) (т.е., съгласно 1Т) наблюдател К' измерва L1 като L'1=L1/b и, на свой ред, нанася L'1 върху оста Х'. Когато отсечка L'1 наближи преместилия се наблюдател К, в потвърждение на (4) (т.е., съгласно 2) той я измерва като L2=L'1.b . Или, след заместване, се получава L2=(L1/b).b, откъдето L2=L1 – отсечката се връща в К непроменена. Това е нормално, тъй като върху нея не е прилагано никакво въздействие и системите К и К' се явяват изолирани лаборатории.

         И така, наблюдението откъм K' е противоположно на наблюдението откъм K. В движещата се система К' неподвижната дължина L се мери като растяща (b<1). И обратно, в неподвижната система К движещата се дължина L' се мери скъсена. Т.е., по причина на движението, метър К' се смалява (скъсява). Затова, мерена с него, постоянната дължина L изглежда нараснала.
  ______________________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)



http://alniko.log.bg/                      18 Юли 2012 / 11:13  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар