Страници

понеделник, 12 август 2013 г.

ФИЗИКО-ФИЛОСОФСКИ (НЕ)РЕАЛНОСТИ – РАЗГРИМИРАНЕ (5) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (5) OF THE SPECIAL THEORY)

Научна доблест е да се вадят на показ неистините на Специалната теория (и лек за зомбираното съзнание). Както показах, тя представлява обикновена сравнителна процедура. Но, добавям, с най-трудната специфика. Директното сравняване тук е неприложимо, понеже система K'(x', t') се движи спрямо система K(x, t), което пречи да застанат една до друга. Остава индиректният способ – мерене с мащаби. Той, знаем, е общовалиден, позволяващ съпоставяне на разместени величини. При него обаче не е ясен статутът на мащабите – дали зависят от движението или не. Така случаят опира до намиране на мащаб, различен от конвенционалните, гарантирано непроменлив в двете системи. В Природата, оказва се, е налице един такъв "мащаб за сравняване на мащаби" – скоростта с на светлината. Сега на въпроса.



Пръв Галилей "съпоставя" инерциалните системи...без измерване (в онези времена просто не знае как). Чисто интуитивно той решава, че времето е абсолютно t'=t , а абцисите са в зависимост x'=x-vt (след изваждането, в обобщен вид x'=x), което си е изцяло умозрително псевдосравняване. И, мислейки че не греши, на база на абсолютното тъжедство x'=x ; t'=t , въвежда Принципа на относителността.   

После Айнщайн частично налучква правилата. С мащаба с той вече мери с върхова точност и, провеждайки прецизно сравняване на K и K' (без да е наясно, че прави тъкмо и само това), стига до истината – x'=x/b; t'=t/b. И вижте сега абсурда!

Извод на Галилей:  тъждество x'=x; t'=t – абсолютна относителност (логично).  
Извод на Айнщайн: различие x'x; t't – абсолютна относителност (алогично). 

Съгласно резултатите на двамата учени, всичко при Айнщайн трябва да е точно обратното на това при Галилей. Щом тъждеството x'=x; t'=t е опровергано, е невярно, следва автоматично да отпадне и произтеклия от това тъждество Принцип на относителност. Сиреч, трябва да са в сила зависимостите:

при Галилей:    тъждество=относителност – правилно, законно
при Айнщайн:  не-тъждество=не-относителност – правилно, законно            

докато: не-тъждество=относителност – неправилно, незаконно


Крайно време е физици и философи да проумеят, че за обективна сравнителна процедура е нужен само мащаб. Нищо повече. Всяко субективно притурено, натрапено условие, каквото в Теорията е "първи постулат", опорочава сравняването. Води до смехотворно нагаждане-изопачаване на резултатите от него. Така и до ден днешен младите умове продължават да бъдат тровени с тези релативни недомислици и анормалности, ерго с техните парадоксални следствия. 
_________________________________________________________________________________

АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ © 2010-2012  ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ  (COPYRIGHT© 2010–2012)


http://alniko.log.bg/             22 Март 2012 / 06:17  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар