Страници

сряда, 14 август 2013 г.

ФИЗИКО-ФИЛОСОФСКИ (НЕ)РЕАЛНОСТИ – РАЗГРИМИРАНЕ (6) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (6) OF THE SPECIAL THEORY)

Научна доблест е да се вадят на показ неистините на Специалната теория (и лек за зомбираното съзнание). Те дават поводи да се изтъква, че Светът е устроен на Принципа на противоположностите. Същият предоставя само една познавателна възможност – всяко нещо да се дефинира чрез своето противно. Затова познание няма как да се добие директно, като еднократен акт, а трябва да се мине през обратна гледна точка. Сиреч, определянето е процес. И то, което е от изключителна важност, задължително кръгов, в затворения контур "отиване-връщане". Друг способ за постигане на познание не съществува. Ако процесът не се извърти стриктно, с трета стъпка "отрицание на отрицанието", следва сбогуване с истината.

Накратко, Теорията стартира сравняването на системи K(x, t) и K'(x', t') точно по правилата. Намира необходимия и достатъчен за прецизно измерване непроменлив мащаб с (скоростта на светлината) и калиброва с него мащабите на неподвижна система К . Така издига теза "x, t". После изпълнява нужното отиване в движеща се система K'. С мащаба с калиброва и мащаби прим. С тях отново измерва теза "x, t", но като обратна, антитезна гледна точка "x', t'". По този начин търсената сравнителна връзка x'-x , t'-t  е осъществена. И понеже е видяна откъм противостоящата система K', тя се явява в огледалния, в антитезния си вид:

x'=x/b t'=t/b връзката откъм движеща се гледна точка K'       (2*)   

Теорията обаче е в пълно неведение по въпроса. Тя спира до тук и взима антитеза (2*) за окончателно решене на задачата. Докато истината е, че този обърнат, антитезен образ трябва да се изправи. Това се постига с връщане в система К, обръщащо обърнатия вид на връзката (огледално отражение на огледалното). Тъкмо тази изправена, синтезна форма е нейното вярно определение-познание, а именно:

x=x'.b  ;  t=t'.b връзката откъм неподвижна гледна точка K     (2*а)


Както казах, физиците и хабер си нямат от тези законови положения – в известна степен оправдано, с оглед тясно профилното си мислене. Но за философите това е утъпкан път, по който са длъжни да се оправят със завързани очи. Във всеки случай и едните, и другите трябва да са наясно, че релативизмът няма избор – техниката на определяне е обективно предначертана. Извън този шаблон е лъженаучно тресавище. Теорията го нагазва като необходим опознавателен момент. Но от прекаленото си задържане там тя затъва до шия, с комични опити да се самоизвади. Така и до ден днешен младите умове продължават да бъдат тровени с тези релативни недомислици и анормалности, ерго с техните парадоксални следствия. 
_______________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)


http://alniko.log.bg/                      4 Април 2012 / 16:11  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар