Страници

петък, 16 август 2013 г.

РАЗГРИМИРАНЕ (16) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ: ОТНОСНО СБЪРКАНИЯ ИЗВОД ЗА ВРЕМЕТО НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ

          Сега ще покажа точно къде и как Теорията допуска грешка по отношение на времето. За целта първо трябва да обърна внимание върху пълния вид на постановката, от която се извеждат Лоренцовите трансформации, а именно:

        Инерциална система K'(x',t') се движи надясно спрямо неподвижна система K(x,t) със скорост v по осите X'=X. В момента на съвпадане на началата O'=O, от този общ център се излъчва светлинен сигнал надясно по X'=X. След време t в K , съответно t' в K' , фронтът на сигнала ще има координата x, съответно x' в K' . Търсят се съотношенията x'/x и t'/t (полагам b=(1-v2/c2)1/2).
            Дебело подчертавам, че единствено това условие води до зависимостите:
            x'=1/b(x-vt) ; t'=1/b[t-(v/c2)x] – гледна точка К'   (1Т)
         Пояснявам: Видно от схемата, за съпоставянето (1Т) са нужни два часовника, в K и K', и събитието "светлинен сигнал", чиито параметри x, x' и t, t' се засичатругата възможност е с три часовника – произтича от първата, сигналът е в неявен вид).
        Като втори отговорен момент, за да няма място за спекулации, ще цитирам дословно текста за времето в оригиналната статия (А. Айнщайн – Към електродинамиката на движещи се тела, 1905, част I, §4, http://www.fourmilab.ch/etexts/einstein/specrel/www/), където, за удобство, само ще дам горното обозначение на системите и ще добавя някои забележки с курсив. А ето и разсъжденията на автора:
         
          "По-нататък да си представим, че часовникът, намиращ се в покой относно неподвижната система K, показва време t , а часовникът, намиращ се в покой относно движещата се система K' показва време t'. Нека последният да бъде поставен в началото O' на координатната система K' (този замисъл елиминира светлинния сигнал). Колко бързо върви този часовник при разглеждане от неподвижната система (само с два часовника няма как да се установи)? Величините x, t, t', отнасящи се към мястото, в което се намира този часовник, очевидно са свързани със съотношенията:
t'=1/b[t-(v/c2)x]              (формулата е 1Т – тук x е абцисата в K на светлинния сигнал)  
и  x=vt                            (тук x е абцисата в K на началото O')
По такъв начин  t'=t.b , откъдето следва, че показанието на часовника (наблюдавано от неподвижната система) изостава..."         
        
         С една дума, Айнщайн стига до извода t'=t.b, поставяйки x=vt на мястото на x в зависимост (1Т). Очевидно е обаче, че двете абциси не са равностойни. Пред нас е неправомерно манипулиране на формула (1Т). Тя, съгласно изходната постановка, съпоставя параметрите x, t, t' на светлинния сигнал. Докато в сценария на цитираният текст това събитие е изхвърлено. А, с неговото отпадане, отпадат и граничната скорост с, и координатата x', и времето t'. Тогава на кое събитие показанията t' и t сравнява авторът...и как ги сравнява, след като формули (1Т) се обезсмислят?
          За да проличи още по-отчетливо цялата несъстоятелност на неговите разсъждения в този пункт, ще адаптирам проблемната постановка към изходната, като, на мястото на светлинния сигнал, поставя условен такъв, чиято скорост е v. Т.е., в система K' челото на сигнала не напуска началото O' и значи е с координата x'=0 и време t'=0. А в система K , след време t , същото ще има координата x. Така положението е нагодено към трансформации (1Т), с резултат:
          0=x-vt , респективно x=vt  ; 0=t-x/v , респективно  t=x/v               (1Т*)
         Следователно идеята на автора за x=vt  ще е в сила само при x'=0, t'=0, което превръща постановката в класическа – в K тече събитието "движение на K', ерго, на условния сигнал с чело в O' ". Нищо повече! В случая просто няма как да се стигне до извод за отношението t'/t...освен по пътя на некоректни физико-математически действия (светлинният сигнал е сърцето на Теорията). С уважение и отговорност към науката предстои да покажа как омаяните умове с безгранична вяра следват извода на Гуруто.
          А тук ще дам научно издържан подход за намиране на търсените отношения, изразяващ се в стриктно придържане към изходната постановка, с решаване докрай на изведените от нея трансформации (http://alniko.log.bg/article.php?article_id=78196):
         Накратко, поради разместването на системи К и К' , в К' отчетите x' и t' са мономерни (x'=x'mon , t'=t'mon), докато в К отчетите x и t се формират като двусъставни, сумарни (x=xsum , t=tsum). Т.е., точният вид на трансформации (1Т)  е:
           x'mon=1/b(xsum-vtsum) ; t'mon=1/b[tsum-(v/c2)xsum] – гледна точка К'             (1Т) 
      Анализът показва, че xsum=xmon+v.tsum , където xmon е мономерната координата, съответна на x'mon, а vtsum е разстоянието OO', и tsum=tmon+(v/c2).xsum , където tmon е мономерното време, съответно на t'mon, а (v/c2).xsum е времева добавка за разстоянието OO'. Заместването на сумарните величини води до коректното пряко сравняване:
          x'mon=xmon/b ; t'mon=tmon/b (в обобщен вид x'=x/b ; t'=t/b ) гледна точка К'   (1Т) 
          xmon=x'mon.b ; tmon=t'mon.b (в обобщен вид x=x'.b ; t=t'.b ) гледна точка К     (2) 
          (ефектът от движението е отчетен без разместване на системите (O'=O))
          И нека повторя извода: С нарастване на скоростта, секунда К' се скъсява, време К' ускорява своя ход. При гранична скорост с, математически изрядно dt' (секунда прим) клони към нула. В обратната посока количеството движение намалява, гравитацията расте, времето забавя хода си – еволюция до състояние на граничен покой (максимална гравитация), където секундата става безкрайно продължителна, времето престава да тече...момент на застой, пределна плътност, колапс...следва скок в крайното противоположно състояние ("големият взрив")
______________________________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2013  Всички права запазени  (COPYRIGHT © 2010-2013)


http://alniko.log.bg/.                    21 Август 2012 / 10:45  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар