Страници

понеделник, 12 август 2013 г.

ФИЗИКО-ФИЛОСОФСКИ (НЕ)РЕАЛНОСТИ – РАЗГРИМИРАНЕ (2) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (2) OF THE SPECIAL THEORY)

            Научна доблест е да се вадят на показ неистините на Специалната теория (и лек за зомбираното съзнание). Както е известно, решавайки постановката "Система К'(x', t') се движи инерциално относно неподвижна система К(x, t) със скорост v", тя стига до решението "Лоренцови трансформации":

     x'=x/b-v.t/b ; t'=t/b-(v/c2).x/b – гледна точка К'b=(1-v2/c2)1/2   (2)
        Но в изрази (2) не е извършено действието "изваждане"!? А нали още от ученици знаем, че задачата се счита за решена само когато математическите операции са изчерпани!? И че междинните резултати, като (2), не стават за вадене на заключения!? Помагайки на физиците, решавам  уравнения (2) до следната крайна форма (в обобщен вид):

             x'=x/b ; t'=t/b – гледна точка К'                                      (2*)

        Фактически, както го изисква (2), коригирам координатата х с величината vt=∆x и времето t с величината (v/c2)x=∆t , с което съвпадам началата О и О' на системите (ликвидирам разместването им от движението). Защо обаче Теорията не е провела тази задължителна процедура? 

           Специалистите имат бомбастичен отговор. Давайки ни да разберем, че тази материя не е за всеки, те ни провеждат урок по модерно светоусещане. Видите ли, тук науката се сблъсква с неподозирана досега действителност – смесване на пространствени и времеви измерения. Това ни повече, ни по-малко означава, че се е стигнало до природното чудо от метри да се вадят секунди и от секунди да се вадят метри. И понеже същото няма как да стане, Теорията си остава така неугледно разкрачена...като недовършена. 

           Изумената физика решава, че пространството и времето не са две отделни същности, както ги усещаме, а са едно общо времепространство (защо ли това "нещо като нищо на света" го няма в (2*)?). Философите пък, нали и те са на хорото, какъвто такт им подадат физиците, него потропват с надлежно обосновани дълбоки основания. И се начева (пестя кавичките) невиждано интелектуално извисяване, с флуктуации, нямащи равни по елегантност, красота и величие. Мисълта се отърсва от оковите на провалилата се логика. Митът "здрав разум" е детрониран. Че възклицания, че хълцания...! Да се чуди човек що за релативно заслепение!? Що за релативни бълнувания, превъзнасяни за безупречна наука!? Та в тези представи на Теорията няма капка реализъм!
________________________________________________________________
АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ © 2010-2012  ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ  (COPYRIGHT © 2010 –2012)

http://alniko.log.bg/            10 Февруари 2012 / 18:36  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар