Страници

понеделник, 12 август 2013 г.

ФИЗИКО-ФИЛОСОФСКИ (НЕ)РЕАЛНОСТИ – РАЗГРИМИРАНЕ (4) НА СПЕЦИАЛНАТА ТЕОРИЯ (REMOVING THE MAKE-UP (4) OF THE SPECIAL THEORY)

Научна доблест е да се вадят на показ неистините на Специалната теория (и лек за зомбираното съзнание). От една страна тя, като невъобразимо мащабна и всеобхватна антитеза на възгледите на Класиката, представлява епична повратна крачка в напредването на Познанието. Но от друга, със своите априорни визии, се явява лъжеобраз на действителността. Затова срещу нея с категорично "Не!" възроптава не просто здравият разум, а цялата обективна познавателна методология. Ето за какво става дума!
 Съзнанието дължи познавателната си способност на факта, че Светът e устроен на Принципа на противоположностите. Иначе щяхме да блъскаме глави в непробиваемата стена "да разпознаем бели петна върху бял екран" – тъждество=относителност=непознаваемост (същата ситуация е тоталното изравняване-комунизъм в обществените отношения). Тук цари самоопределяне, т.е. самооценка, т.е. произвол. Ако петната обаче са цветни, веднага стават определими-познаваеми. Но пак не сами по себе си, а само "на фона на", "в сравнение с" противостоящия екран. Сиреч, противоположностите се определят-познават само чрез сравняване на едната с другата. Методът на сравняването е обективно произтекла една единствена възможност за стигане до познание. 


И така, друг способ за познаване, освен този на обикновеното сравняване, няма. До него опира и най-висшето научно творчество. В този смисъл Специалната теория не е нищо повече от процедура по сравняване на инерциални системи. А всяко сравняване, знаем, се свежда до две противоположни възможности – или тъждество-относителност, или разлика-определеност. Т.е., сравнявайки системите, тя следва да ги фиксира или като тъждествени, или като различни. В рамките на нормалното друг вариант не съществува. 

Теорията обаче излиза с футуристичната си, отнела дъха на физици и компания, свръхразсъдъчна концепция – системите (петната и екрана) са тъждествени, но се различават. Разбираемо е подобна чудесия да цъфне и върже в някоя пишман философия. Но за физиката, за едно количествено сравняване, такава феноменология си е повече от мистерия...си е чист клиничен случай! Всъщност, пред нас са идеи, навремето изригнали като безпримерен, с огромен заряд научен порив, но сетне безобразно затлачени с маниакалното им предпазване от критика. Така и до ден днешен младите умове продължават да бъдат тровени с тези релативни недомислици и анормалности, ерго с техните парадоксални следствия.
________________________________________________________________________________

 АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ © 2010-2012  ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ  (COPYRIGHT© 2010–2012)


http://alniko.log.bg/               7 Март 2012 / 18:54  |  Автор: alniko  |   | Категория: Наука

Няма коментари:

Публикуване на коментар